Waarom nieuwe regels?

Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de samenleving. Mensen worden steeds ouder. Er zijn minder werkenden ten opzichte van gepensioneerden. Mensen veranderen vaker van werkkring of beginnen voor zichzelf. Daarom heeft het kabinet samen met werkgevers- en werknemersorganisaties een pensioenakkoord gesloten met nieuwe pensioenafspraken.

Pensioen kan meebewegen met de economie

De politiek en de pensioenfondsen willen dat mensen eerder zicht krijgen op een hoger pensioen. De afgelopen jaren konden pensioenen vaak niet worden verhoogd, terwijl pensioenfondsen wel veel geld in kas hadden. Dat was voor veel mensen moeilijk te begrijpen. Daarom komen er nieuwe regels.

Voor SPMS-deelnemers zit dit net een beetje anders. Uw pensioen bij SPMS wordt namelijk nu nog elk jaar met een vast percentage verhoogd. Maar ook SPMS moest hoge buffers aanhouden om alle pensioenen nu en in de toekomst te kunnen betalen.

Pensioenfondsen hoeven met de nieuwe regels een minder grote buffer te hebben. Daardoor kunnen de pensioenen eerder omhoog. En krijgen gepensioneerden meer koopkracht. Pensioenfondsen blijven een kleine buffer aanhouden om tegenvallers op te vangen. Zo beperken ze het risico dat pensioenen in slechte tijden ineens een stuk lager worden. 

Persoonlijker pensioen

De politiek wil dat pensioenen transparanter en persoonlijker worden. Nu beheert het pensioenfonds een grote pot geld en mensen weten niet welk deel van hen is. Straks wordt een deel van het totale pensioenvermogen van SPMS voor u persoonlijk gereserveerd. Zo kunt u zien hoeveel geld u inlegt en welk beleggingsrendement u krijgt. U ziet ook hoeveel pensioen u naar verwachting gaat krijgen. 

Andere arbeidsmarkt

De politiek wil dat pensioenen beter aansluiten bij de huidige arbeidsmarkt. Nu krijgt iedereen voor elke euro pensioenpremie evenveel pensioen.

Eigenlijk klopt dat niet, want de pensioenpremie van jongeren kan nog jaren renderen. En de pensioenpremie van ouderen nog maar kort. Zo’n systeem werkt goed zolang mensen hun hele leven – liefst bij hetzelfde pensioenfonds – pensioen opbouwen. In de nieuwe systematiek is er straks een deel van het totale pensioenvermogen van SPMS voor u persoonlijk gereserveerd. En wordt het rendement daarmee eerlijker verdeeld. 

Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrief informeren wij u ook over het vernieuwde pensioenstelsel. Ontvangt u deze nog niet? Meld u dan nu aan.