Met pensioen gaan

Uw ouderdomspensioen gaat in principe in op uw 65e. Tenzij u uw pensioen al eerder in heeft laten gaan, krijgt u ongeveer 7 maanden voordat u 65 jaar wordt een aanvraagformulier van SPMS. Daarop kunt u eventuele individuele wensen met betrekking tot uw pensioenuitkering aangeven. Welke deze zijn kunt u hier vinden.

Om u goed voor te bereiden op uw pensioen heeft SPMS het Financial Retirement Plan. Samen met een financieel planner gaat u aan de slag voor het pensioen van uw wensen. Naast uw opgebouwde pensioen kijken ze ook naar uw bezittingen, schulden en hypotheek. Zo creëren zij een uitgebreid plaatje voor financieel inzicht van uw situatie.

De hoogte van uw pensioen hangt af van de trapcode waarop u in het verleden ingeschaald bent geweest en hoe lang u pensioen heeft opgebouwd. Daarnaast kunt u bij de ingang van uw pensioen ouderdomspensioen uitruilen voor extra partnerpensioen en vice versa. Ook de keuze voor hoge, lage of geen conversie beïnvloedt de hoogte van uw pensioen. Lees hier meer over deze mogelijkheden.

U kan uw opgebouwde pensioen bedrag bekijken in MijnSPMS.

U kunt ook eerder met pensioen gaan of later dan uw 65e met pensioen gaan. Bij SPMS kunt u uw pensioen op zijn vroegst laten ingaan op uw 60e. En u kunt uw pensioen uiterlijk uitstellen tot uw 70e.

De leeftijd waarop uw AOW-pensioen aanvangt is afhankelijk van uw geboortedatum. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank kunt u berekenen vanaf welk moment uw AOW-pensioen ingaat.

Loonheffing is belasting die u betaalt over uw inkomen uit salaris of uitkeringen. Loonheffingskorting is korting op deze belasting. Lees hier meer over loonheffingskorting.

Vakantiegeld vormt géén onderdeel van uw pensioenregeling bij SPMS.

U mag bijverdienen naast het pensioen dat u van SPMS krijgt. Eventuele inkomsten naast uw pensioenuitkering zijn niet van invloed op het brutobedrag van uw SPMS-pensioen. Heeft u meerdere bronnen van inkomsten? Dan kunnen de inhoudingen veranderen, waardoor ook de nettobedragen kunnen veranderen. Uw fiscaal adviseur en de Belastingdienst kunnen u hierover nader informeren.

In de brochure Bijna met pensioen leest u meer over de keuzemogelijkheden die u heeft als u met pensioen gaat.

Als u in het buitenland woont en de Nederlandse nationaliteit heeft, kunt u ook een DigiD aanvragen. Op DigiD voor Nederlanders in het buitenland kunt u lezen hoe u dit doet. Heeft u geen Nederlandse nationaliteit, dan kunt u helaas geen DigiD aanvragen. Neem dan telefonisch contact met ons op.

Loonheffing is belasting die u betaalt over uw inkomen uit salaris of uitkeringen. Loonheffingskorting is korting op deze belasting. Lees hier meer over loonheffingskorting.

De nieuwe regels voor pensioen. Wat betekent dit voor u?

Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld u ook aan voor de nieuwsbrief!