VBDO Benchmark 2022

‘Met ons ESG-beleid zijn we op de goede weg’

‘SPMS streeft naar een welvaartsvast pensioen in een leefbare wereld, tegen acceptabele risico’s’, zegt Ravien Sewtahal. ‘Daar werken we consistent naar toe.’ SPMS steeg op de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) benchmark.

Een goed pensioen is voor SPMS een financieel goed pensioen én een pensioen dat past bij de verantwoordelijkheden die medisch specialisten voor zichzelf zien.

VBDO het beleggingsbeleid 50 grootste fondsen

ravien-sewtahal-225x338

‘In toenemende mate zien we dat zorg voor milieu, mens en samenleving past bij de identiteit van SPMS en de deelnemers’, zegt Sewtahal, investment manager bij SPMS. Daarom voert SPMS een ESG-beleid (environment, social, governance).

Op de laatste benchmark van de VBDO is SPMS met 6 plaatsen gestegen. VBDO toetst jaarlijks het beleggingsbeleid van de 50 grootstepensioenfondsen in Nederland op duurzaamheid. In de benchmark die eind 2022 verscheen, staat SPMS op de 31e plaats. Deze benchmark meet het beleggingsbeleid van het jaar ervoor.

‘Het SPMS-bestuur heeft grote stappen gezet in 2021, zoals afspraken over de CO2-reductiedoelen. De daadwerkelijke uitvoering daarvan zie je pas later terug.’ Op welke plaats in de benchmark wil SPMS uiteindelijk terechtkomen? ‘Hoog op de benchmark is geen doel op zich. Bovendien hangt je plek ook afvan wat andere fondsen doen.’

Stem deelnemer wordt gehoord in beleggingsbeleid SPMS

De fondsen worden beoordeeld op de aspecten governance, policy, implementation en accountability. SPMS scoort vooral goed op het onderdeel governance. Daar hoort SPMS bij de top-10 van de Nederlandse pensioenfondsen.

‘Dat komt ondermeer door de klankbordgroepen. SPMS luistert goed naar de deelnemers. Ook is duurzaam beleggen geïntegreerd in de beleggingsbeslissingen.’

Op implementatie scoort SPMS relatief laag. Dit komt volgens Sewtahal met name doordat het aanpassen van vermogensbeheercontracten tijd kost.

Op alle aspecten die VBDO toetst, scoorde SPMS de afgelopen 3 jaar elk jaar in totaal 0,6 punt hoger. ‘Dat komt overeen met de manier waarop we ons ESG-beleid uitrollen’, zegt Sewtahal. ‘Volgens sommigen is dat niet altijd even snel, maar consistent en geleidelijk geven we hier steeds meer invulling aan. We zijn op de goede weg.’

Meer over ons beleggingsbeleid dat u mogelijk interessant vindt