Transitieplan voor de nieuwe pensioenregeling is klaar

Afgevaardigden stemmen positief over het plan
25 juni 2024

De Wet toekomst pensioenen (Wtp) is ingegaan. Daardoor verandert de pensioenregeling van SPMS op 1 januari 2027. De Beroepspensioenvereniging Medisch Specialisten (BPMS) bepaalt de inhoud van die nieuwe pensioenregeling. De hoofdlijnen staan in het transitieplan. 

De Vergadering van Afgevaardigden (VvA) van BPMS heeft op 4 juni gestemd over het transitieplan, inclusief het verzoek tot invaren. Afgevaardigden brachten een gewogen stem uit. De uitslag was unaniem. Alle aanwezige afgevaardigden zijn akkoord met het transitieplan. 

Wat staat in het transitieplan?

In het transitieplan is opgeschreven:

  • hoe de pensioenregeling er vanaf 1 januari 2027 uit komt te zien;
  • wat er gebeurt met de opgebouwde en ingegane pensioenen (invaren);
  • hoe we overgaan naar de vernieuwde pensioenregeling.

Het transitieplan is een uitgebreid en complex document. Daarom hebben we een samenvatting gemaakt van de zaken die voor u belangrijk zijn.

Wilt u het hele transitieplan bekijken? Klik dan hier

Hoe kwam het transitieplan tot stand?

BPMS heeft het transitieplan opgesteld. Daarvoor ging BPMS in gesprek met deelnemers en gepensioneerden. Alle onderdelen van de nieuwe regeling zijn uitvoerig besproken met de afgevaardigden. BPMS werkte sinds 2021 nauw samen met SPMS, het bestuursbureau en externe deskundigen. Want terwijl BPMS de inhoud van die nieuwe pensioenregeling bepaalt, voert SPMS de regeling straks uit.  

Hoe gaat het nu verder?

Nu de VvA positief gestemd heeft over het transitieplan, ligt de bal bij SPMS. BPMS geeft SPMS de opdracht om het transitieplan te implementeren en uit te voeren. De wijze waarop SPMS dat wil doen, wordt beschreven in het implementatieplan. Hierbij beoordeelt SPMS of zij de opdracht van BPMS op een evenwichtige, beheerste en integere manier kan uitvoeren.

Daarna buigen de Raad van Toezicht, het verantwoordingsorgaan en DNB zich nog over het implementatieplan. De beoogde transitiedatum is 1 januari 2027.

Wat betekenen de nieuwe pensioenregels voor u?

Medio 2026 ontvangen alle deelnemers een overzicht van het huidige pensioen en het pensioen volgens de nieuwe regels. U kunt dan zien wat de verandering voor u persoonlijk betekent. 

Meer weten over de nieuwe regels voor pensioen?