2023 in beeld

Een jaar met veel positieve resultaten
25 juni 2024

SPMS biedt haar deelnemers een welvaartsvast basispensioen. Daarnaast willen wij met onze pensioenregeling en dienstverlening van toegevoegde waarde zijn voor onze deelnemers.

We vertellen u graag meer over onze behaalde resultaten in 2023. Op deze pagina ziet u in één oogopslag de belangrijkste cijfers. In ons jaarverslag 2023 kunt u uitgebreid lezen hoe SPMS vorig jaar heeft gepresteerd.

Uiteindelijk een goed beleggingsjaar

Begin 2023 waren de vooruitzichten nog negatief. Er werd ingeschat dat de kans op een recessie groot was. Maar met de kennis van nu kunnen we stellen dat de recessie nooit kwam. 2023 was uiteindelijk een goed beleggingsjaar met een positief rendement van 8,7%. Ons belegde vermogen steeg van € 10,7 miljard naar € 11,6 miljard.

Verder boeken we voortgang met ons verantwoord beleggingsbeleid. We hebben nu 6% van onze beleggingsportefeuille belegd in investeringen die een positieve maatschappelijke bijdrage hebben. En we zijn goed op weg met onze doelstelling voor een klimaatneutrale beleggingsportefeuille. 

Extra verhoging van de pensioenen

De pensioenregeling van SPMS kent sinds 1 juli 2007 een onvoorwaardelijke jaarlijkse verhoging van 3%. Eind 2023 besloot SPMS, volgens deze toezegging, om de pensioenen per 1 januari 2024 met 3% te verhogen. Vanwege de financiële positie van het pensioenfonds ging SPMS per 1 januari 2024 ook over tot de toekenning van een extra verhoging van 2,404% bovenop de al toegekende 3%.

Bovendien konden we de premie voor 2024 iets verlagen ten opzichte van 2023, namelijk met 4,3% (maximale premie inclusief partnerpensioen). Tegelijkertijd steeg de opbouw met 11,4%.

Hoogwaardige service

Om te zorgen voor een onbezorgde en gezonde financiële toekomst, biedt SPMS aanvullende (financiële) dienstverlening aan. Zo kunt u altijd terecht bij onze financieel planners voor inzicht in uw financiële situatie en pensioenplanning.

Onderdeel van deze dienstverlening is onder andere de Financiële Scan. Dit is een uitgebreide analyse van uw financiële situatie, nu en na pensionering. En met de QuickScan kunt u ook zelf aan de slag gaan.

Vernieuwd pensioenstelsel

SPMS gaat per 1 januari 2027 over op het vernieuwde pensioenstelsel. Eerder waren we van plan om dit in 2026 te doen. Zo hebben we meer tijd voor een zorgvuldige en beheerste overstap. In de planning ziet u welke belangrijke stappen we al hebben genomen in 2023 en welke we nog gaan nemen.