Ruim de helft van de Nederlandse medisch specialisten (52%) weet hoeveel pensioen hij of zij straks elke maand krijgt. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van SPMS. Dat is meer dan de gemiddelde Nederlander. Van alle werkende Nederlanders weet maar een kwart hoeveel pensioen hij of zij later krijgt.
“Medisch specialisten zijn vaak ondernemers die hun eigen boekhouding doen. Ze zijn daardoor gewend zich te verdiepen in complexe financiële materie", zegt Edwin Pijpers, manager Financieel Planners bij SPMS. “Ter ondersteuning bieden we hen de mogelijkheid om vrijblijvend met financieel planners te praten om zo inzicht te bieden. Nu we te maken krijgen met een nieuw pensioenstelsel, wordt dit alleen maar urgenter.”
Belangrijke gebeurtenissen in het leven, zoals trouwen en scheiden, kunnen van invloed zijn op je latere pensioen. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 68% van alle medisch specialisten bij dit soort levensgebeurtenissen stilstaat bij wat dit voor hun pensioen betekent. Onder alle werkende Nederlanders bedraagt dit percentage slechts 41%.
Edwin Pijpers: “Op momenten dat het pensioen echt belangrijk is, vinden mensen vaak andere dingen in hun leven interessanter. Op momenten dat ze er wel tijd voor hebben, is het niet belangrijk genoeg. Aan ons de taak om op het moment dat deelnemers er ontvankelijk voor zijn, het zaadje te planten dat men in actie moet komen.”
Daar staat tegenover dat 46% van de medisch specialisten zich weleens zorgen maakt over zijn of haar pensioen. Deze zorgen lijken vooral het gevolg te zijn van onvoldoende kennis en inzicht. Zo weet 30% niet wat ze op dit moment aan pensioen hebben opgebouwd.
Om mensen bewust te maken van het belang van pensioen tijdens belangrijke gebeurtenissen in het leven, interviewde SPMS-deelnemer en orthopedisch chirurg Dean Pakvis hierover; dé momenten waarop het verstandig is om aan pensioen te denken.