Verhoging van pensioenen per januari 2024

13 december 2023

Per 1 januari 2024 verhoogt SPMS de pensioenen met maximaal 5,404%. De verhoging bestaat uit 3% onvoorwaardelijke toeslag en 2,404% voorwaardelijke toeslag. De voorwaardelijke toeslag kan per persoon verschillen, we leggen u graag uit waarom. 

Uw pensioen wordt elk jaar verhoogd met tenminste 3%. Dit is de onvoorwaardelijke toeslag. Daarnaast bepaalt het bestuur jaarlijks hoeveel ruimte er is voor voorwaardelijke toeslag.  

Hoe bepaalt SPMS de hoogte van de voorwaardelijke toeslag?

De hoogte van de voorwaardelijke toeslag is afhankelijk van verschillende factoren. We kijken naar de stijging van de cao-lonen van hogere ambtenaren en hoe we er financieel voor staan.

In 2023 zijn de cao-lonen met 5,977% gestegen. Vanuit ons beleid mogen we uw pensioen volledig met de cao-lonen verhogen als de beleidsdekkingsgraad minimaal 158% is. Omdat onze beleidsdekkingsgraad van september 2023 lager was dan 158%, mogen we uw pensioen niet verhogen met 2,977% voorwaardelijke toeslag. Voor 2024 kunnen we een voorwaardelijke toeslag toekennen van 2,404%. Dan voldoen we aan de huidige regels.  

Conversie en de hoogte van de voorwaardelijke toeslag 

Wanneer u met pensioen gaat, kunt u bij SPMS kiezen voor geen conversie, hoge conversie of lage conversie. Heeft u gekozen voor hoge conversie dan wordt uw pensioen met 2,33% verhoogd. Als u heeft gekozen voor lage conversie wordt uw pensioen met 3,61% verhoogd. 

Keuzeverzekeraar en de hoogte van de voorwaardelijke toeslag 

Heeft u in het verleden pensioen opgebouwd bij een keuzeverzekeraar? Dan is de voorwaardelijke toeslag afhankelijk van de winstdeling die de keuzeverzekeraar zelf aan u uitkeert. Dit is nu nog niet bekend. We weten wel dat de voorwaardelijke toeslag voor deelnemers die pensioen hebben opgebouwd bij een keuzeverzekeraar maximaal circa 0,30% lager zal zijn.