
Premieovername bij arbeidsongeschiktheid
In geval van gehele of gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid kan SPMS uw pensioenpremie volledig of gedeeltelijk overnemen.
- de mate van arbeidsongeschiktheid (waarbij uw arbeidsongeschiktheidspercentage minimaal 50% moet zijn);
- de hoogte van uw oorspronkelijke pensioenopbouw. Dit is uw gemiddelde pensioenopbouw in de laatste vijf kalenderjaren die voorafgaan aan de datum waarop u arbeidsongeschikt bent geworden. Of die voorafgaan aan een toename van uw arbeidsongeschiktheid.
Ook tijdens de wachtperiode bent u verzekerd voor partner- en wezenpensioen. Mocht u overlijden, dan berekenen wij het levenslange partnerpensioen en het wezenpensioen alsof u tot uw 65ste pensioen heeft opgebouwd. Ook bent u verzekerd voor tijdelijk partnerpensioen.
Waarom een wachtperiode?
De termijn van één jaar komt overeen met de gebruikelijke termijn van ontbinding van maatschapscontracten. Verder speelt mee dat de kosten voor waarneming in het eerste jaar meestal (grotendeels) worden vergoed uit de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook kan er een waarneming door de maatschap plaatsvinden.
Gedeeltelijke premieovername
Heeft u de praktijk nog niet overgedragen op het moment dat de premieovername op zijn vroegst zou kunnen ingaan, dan vraagt SPMS u om een opgave van uw inkomen. Deze opgave moet gewaarmerkt zijn door een accountant of financieel adviseur.
Gedeeltelijke premieovername vraagt u uiterlijk aan twee jaar na het kalenderjaar waarin uw inkomen door de arbeidsongeschiktheid voor het eerst is gedaald naar een lagere klasse. SPMS bepaalt aan de hand van uw inkomensdaling of en vanaf welke datum in aanmerking komt voor premieovername.
De premieovername wordt alleen aangepast:
- als uw arbeidsongeschiktheidspercentage verandert;
- bij volledige arbeidsongeschiktheid: alleen als u alsnog de beroepsuitoefening beëindigt;
- bij volledige premieovername: als u uw beroep weer gaat uitoefenen;
- als achteraf de pensioenopbouw wijzigt waarop uw premieovername is gebaseerd.